Iloa vapaaehtoistoiminnasta – tule mukaan!
Suuri osa toiminnoistamme ei olisi mahdollisia ilman vapaaehtoisia. Siksi kaipaammekin joukkoomme uusia vanhojen rinnalle, jotta toimintamme alueella perheiden hyväksi jatkuu.
Seuraavat vapaaehtoistoiminnan perehdytysillat!
Syksyn 2024 seuraava vapaaehtoistoiminnan perehdytysilta on maanantaina 25.11.2024 klo 17.00 - 20.00. Illassa annetaan perustietoa vapaaehtoisena toimimisesta.
Perehdytysilta 25.11.2024 mainosMillaisia vapaaehtoistehtäviä on tarjolla?
Perheentalolla on tarjolla lukuisia ja erilaisia vapaaehtoistehtäviä. Osaan toiminnoista voi tulla mukaan kertaluontoisesti tai sitoutua pidemmäksi aikaa . Tehtävien vaihtelevuus onkin rikkaus. Vapaaehtoisena voit olla mukana kuin se on itselle ja elämäntilanteeseen sopivaa. Toiminnasta voi myös jäädä tauolle tai pois, mikäli voimavarat eivät riitä tai elämäntilanne muuttuu.
Toimiminen vapaaehtoisena Perheentalon erilaisissa toiminnoissa, tässä on joitakin niistä:
Perhekahvilan vapaaehtoinen
MLL:n Iisalmen yhdistys ry:n avoimessa kohtaamispaikassa Perheentalo Onni ja Ilonan perhekahvilassa vapaaehtoisen tehtävänä on toivottaa tulijat tervetulleiksi ja kohdata perheitä ja lapsia yhdessä työntekijöiden kanssa. Perhekahvilassa halutessaan myös leipoa, leikkiä, lukea tai tarjota ylimääräisen sylin.
Iltaperhekahvila Iltapöllöt on auki keskiviikkoisin klo 17.00 –19.00. Kahvilan vapaaehtoinen valmistelee kahvilan tarjottavat, huolehtii ovet auki ja lukkoon ja tarkistaa tilan siisteyden kävijöiden aukioloajan päätyttyä.
Lukumummina tai -vaarina
Lukumummit ja -vaarit ovat koulutettuja vapaaehtoisia, jotka käyvät lukemassa kerhoissa, kirjastoissa, kouluissa. Koulutus järjestetään yhteistyössä Niilo Mäki Instituutin kanssa.
Vapaaehtoinen Vauvaihastelija vertaisryhmässä
Avoimessa kohtaamispaikassa Onni ja Ilonassa kokoontuu viikoittain vauvaryhmiä, joita ohjaa toiminnanohjaaja. Vauvaryhmiin haetaan vapaaehtoisia, jonka rooli on tarjota yksi lisäsyli vauvoille ja ihastella vauvoja.
Tapahtumien järjestelijäksi
Järjestämme vuosittain erilaisia tapahtumia. Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään marraskuussa ja perinteisesti järjestämme Lapsen oikeuksien juhlan. Tapahtumien onnistumiseksi tarvitaan suunnittelua ja paljon lisäkäsiä käytännön toteutuksessa. Erilaisia tehtäviä ovat mm. mainosten jakaminen, juhlatilan järjestely, tavaroiden kuljettaminen, lasten leikkien ohjaaminen, vieraiden opastaminen, valo- ja videokuvaaminen jne.
Doula, synnyttäjän tukihenkilö
Doula on synnyttäjän vapaaehtoinen tukihenkilö, joka tukee äitiä ja perhettä vauvan odotuksessa ja synnytyksessä. Ylä-Savon Ensi- ja turvakotiyhdistys ry:n doulat saavat koulutusta, vertaistukea sekä työnohjausta vapaaehtoistyössä toimimiseen. Doulalla on vaitiolovelvollisuus.
Vapaaehtoista doulaa voi pyytää silloin, kun perheellä on esimerkiksi vaikea taloudellinen tilanne, synnyttäjä on alle 18-vuotias, tuvapaikanhakija tai perheessä on vakava päihde- tai mielenterveyden ongelma tai joku muu erityinen syy. Doulan läsnäolo synnytyksessä lisää tutkimusten mukaan synnyttäjän turvallisuuden tunnetta ja auttaa sietämään paremmin synnytyskipuja. Doulan saa synnytykseen, vaikka isä tai muu tukihenkilö olisi mukana, tällöin tukea saavat sekä äiti että isä.
Doulatoiminnasta voit lukea lisää tästä linkistä.
Tukihenkilönä toimiminen ja sporttikummitoiminta
Lapsiperheiden elämä on antoisaa, mutta samalla vaativaa. Vanhempien voimavarat voivat välillä olla vähissä. Myös lapset voivat paremmin, kun vanhemmat saavat välillä hengähtää ja ladata akkuja.
Pelastakaa Lasten tukihenkilötoiminnan tavoitteena on tukea pienten lasten perheitä vapaaehtoisten tukihenkilöiden ja sporttikummien avulla. Tukihenkilöt toimivat perheissä hyvin monenlaisissa tehtävissä: kuuntelu- ja keskustelukumppanina, apuna lasten hoidossa ja kasvatuksessa tai vaikka perheen/perheenjäsenen harrastuskaverina eli sporttikummina. Annettu tuki on perheille ilmaista ja toimintaa järjestetään eri puolilla Suomea.
Tavoitteena toiminnassa onkin koko perheen tukeminen. Tukihenkilö sopii nimikkoperheensä kanssa, miten yhteinen aika parhaiten tukee perheen arkea. Tukihenkilötoiminnalla pyritään tarjoamaan ennaltaehkäisevästi ja joustavasti apua erilaisille lapsiperheille erilaisissa elämäntilanteissa.
”Tukihenkilö on siitä ihana, että se hyväksyy meidän lapset sellaisina kuin ne on, eikä ole koko ajan neuvomassa. Ne tarvitsevat ihmistä, joka ottaa syliin, lukee kirjoja ja on läsnä.”
Tukihenkilötoiminnasta voit lukea lisää tästä linkistä.
Sporttikummitoiminnasta voit lukea lisää tästä linkistä.
Yökylän ohjaajana toimiminen
Yökylätoiminta on tarkoitettu yläsavolaisille lapsiperheille, jotka tarvitsevat yökyläilypaikan 3–11-vuotiaille lapsilleen. Yökylässä vapaaehtoinen voi toimia ohjaajana antaen lapsille yksilöllistä huomiota tai esimerkiksi keittössä vastaten ruuanlaitosta. Tarjoamme lapsille viihtyisän yökyläpaikan ja vanhemmille mahdollisuuden hengähtää arjen keskellä. Yökylät järjestetään Ylä-Savon Ensi- ja turvakotiyhhdistyksen tiloissa, Perhetuvalla (Savonkatu 13, Iisalmi).
Yökylät alkavat aina perjantaina klo 17.00 ja päättyvät lauantaina klo 14.00. Yökylään otetaan korkeintaan kahdeksan lasta ja aikuisia on usein lähes saman verran. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä ja ilmoittautua voi yhteen yökylään kerrallaan.
Lapsia hoitavat ammattitaitoiset Ylä-Savon Ensi- ja turvakotiyhdistyksen ja Perheentalo -yhteistyön työntekijät, yhdessä opiskelijoiden ja vapaaehtoisten kanssa.
Yökylätoiminnasta voit lukea lisää tästä linkistä.
Perhetuvan lauantain vapaaehtoiseksi
Perhetupa Väkkärässä järjestetään noin kerran kuukaudessa perheille avointa oimintaa, jossa vapaaehtoiset voivat toimia useissa eri tehtävissä. Vapaaehtoinen voi olla mukana kohtaamassa perheitä, leikkiä lasten kanssa, ohjata askarteluhetken, laittaa ruokaa sekä leipoa tai toimia saunamajurina Väkkärän lauantaisaunassa.
Mummolan mummona toimiminen
Mummola järjestetään kerran kuukaudessa keskiviikkoisin klo 9–12 Perhetupa Väkkärässä (Savonkatu 13). Mummolassa vapaaehtoisena toimivat mummot leikkivät, juttelevat ja pelailevat lasten kanssa, antaen vanhemmille mahdollisuuden hoitaa asioita tai hengähtää hetken. Mummolassa voi olla kerrallaan kahdeksan yli 2-vuotiasta lasta.
Mummolasta voit lukea lisää tästä linkistä.
Eroneuvo vertaisohjaajana toimiminen
Joskus parisuhde päättyy eroon. Tilanteeseen on mahdollista saada apua. Ylä-Savon Ensi- ja turvakotiyhdistyksen eroneuvo-toiminta on yksi vapaaehtoistoiminnan muoto. Vertaisohjaajana voi toimia vapaaehtoisena isä tai äiti, jonka omasta erosta on kulunut vähintään vuosi, ja hänellä on erotessaan ollut alaikäisiä lapsia. Vapaaehtoisilla on halua tukea eroa pohtivia tai erotilanteessa olevia vanhempia ja perheiden läheisiä. Vapaaehtoistoiminnassa aloittava vanhempi käy peruskoulutuksen, joka antaa valmiudet toimia vapaaehtoistehtävissä.
Pääset lukemaan lisää eroneuvo-toiminnasta tästä linkistä.
Muut toiminnat
Edellä mainittujen tehtävien lisäksi otamme Perheentalolle mielellämme mukaan vapaaehtoisia mukaan erilaisiin arjen käytännön töihin, kutomaan villasukkia tai esimerkiksi tuottamaan sisältöä sosiaalisen median tileille. Otamme mielellämme vastaan myös ideoita uusista vapaaehtoistehtävistä.
Hallituksen jäsenenä toimiminen
Perheentalon taustalla on kolme yhdistystä, joissa kaikissa on aika ajoin tarve uusille hallituksen jäsenille. Hallituksessa voi toimia rivijäsenenä tai halutessaan itselleen voi ottaa erityistehtävän. Näitä ovat esimerkiksi puheenjohtaja, sihteeri, kassanhoitaja ja viestintävastaava. Hallitukseen pääsee liittymällä yhdistyksen jäseneksi, osallistumalla vuosikokoukseen ja osoittamalla halunsa päästä mukaan hallitustyöskentelyyn.
Lapsi- ja/tai Perheraati
Perheraati on kevyt ja helppo keino päästä vaikuttamaan tuleviin tapahtumiin ja toiminnan sisältöön.
Perheraadista voit lukea lisää täältä.
Lisätietoja vapaaehtoistoiminnoista:
Perheentalo -yhteistyön johtaja Sinikka Roth
p.040 7431773
sinikka.roth@perheentalo.fi